Handschoenen in de dierenartsenpraktijk zijn onmisbaar
Een dierenartsenpraktijk zonder handschoenen is niet eens voor te stellen. De handschoenen zijn onmisbaar in de praktijk om bescherming en het dierenwelzijn en de menselijke gezondheid te waarborgen. In dit blog artikel willen we motiveren waarom handschoenen essentieel zijn in de dierengezondheidszorg.
Bescherming tegen overdraagbare ziekten
Dierenartsen staan voortdurend in contact met verschillende dieren. Gezonde dieren die voor een check komen, maar vaak zijn het ook dieren met diverse gezondheidsproblemen. Door dan handschoenen te dragen is er meteen een barrière die de overdracht van ziekteverwekkers vermindert. Besmetting tussen mens en dier wil je natuurlijk voorkomen. Zeker als je weet dat een dier een besmettelijke aandoening heeft, maar handschoenen uit voorzorg zijn natuurlijk ook geen overbodige luxe in sommige gevallen.
Hygiëne in de dierenartsenpraktijk
Naast de gezondheid van dieren is de gezondheid van de mens ook van belang. Zowel de eigenaren van de dieren als het personeel dient beschermd te worden tegen ziektes. Dit wordt bevorderd door een hygiënische werkomgeving. Naast het schoonmaken en desinfecteren van de oppervlakte en instrumenten draagt het dragen van handschoenen daar ook aan bij. Op die manier wordt de kans op een kruisbesmetting geminimaliseerd.
Allergieën en sensitiviteit
Naast het verminderen van besmettingen kunnen handschoenen ook dienen als bescherming tegen vloeistoffen die gebruikt worden. De dierenartsen en -verzorgers kunnen allergisch zijn voor bepaalde stoffen of een overgevoeligheid in de huid hebben bij het werken met bepaalde stoffen. Door handschoenen aan te trekken, kom je niet direct in contact met deze stoffen en worden de handen beschermd. Hiermee voorkom je klachten en wordt het personeel beschermd.
Veiligheid bij chirurgische ingrepen
Soms is het noodzakelijk dat dieren een chirurgische ingreep ondergaan en dan is hygiëne ook van groot belang om de kans op infecties zo klein mogelijk te houden. We kunnen onze handen wassen, maar daarmee zijn niet alle ziekteverwekkers uitgeschakeld. Door bij een chirurgische ingreep te kiezen voor steriele handschoenen weet je zeker dat er geen ziekteverwekkers zijn. Daarnaast bieden chirurgische handshoenen bescherming tegen lichaamsvloeistoffen, bloed en andere gevaarlijke stoffen tijdens een operatie.
In de dierenartsenpraktijk vormen handschoenen een onmisbaar instrument voor het waarborgen van dierenwelzijn, de gezondheid van het personeel en de algemene hygiëne in de praktijk. Of het nu gaat om routinematige controles, chirurgische ingrepen of het omgaan met besmettelijke ziekten, het dragen van handschoenen is niet alleen een professionele norm, maar ook een ethische verplichting om de hoogste normen van zorg te handhaven. Het belang van deze kleine, maar krachtige beschermende barrière mag niet worden onderschat in de wereld van de dierengeneeskunde.