Doorgaan naar inhoud
Voor 23:59 besteld, dezelfde dag verzonden.
Voor 23:59 besteld, dezelfde dag verzonden.

Disposable handschoenen

Disposable handschoenen zijn ook wel bekend als wegwerphandschoenen of medische handschoenen. Voor de ene persoon is het heel duidelijk welke handschoen nodig is voor de werkzaamheden die ermee gedaan worden, voor de ander is het een zoektocht. We leggen graag het verschil uit tussen verschillende handschoenen en in welke branche welke handschoenen vaak gebruikt worden.

Wat zijn disposable handschoenen?

Disposable handschoenen zijn dunne, wegwerpbare handschoenen die worden gebruikt voor eenmalig gebruik in verschillende omgevingen en toepassingen. Ze zijn ontworpen om de handen te beschermen tegen contact met potentieel schadelijke stoffen, bacteriën of virussen, en ze worden veel gebruikt in medische, voedselverwerkende, beauty, laboratorium- en schoonmaakomgevingen, evenals in de detailhandel en de horeca. Deze handschoenen zijn gemaakt van verschillende materialen, zoals latex, nitril en vinyl, die elk hun eigen kenmerken en voordelen hebben.

Latex handschoenen

Latex handschoenen zijn gemaakt van natuurlijk rubberlatex en staan bekend om hun elasticiteit, pasvorm en gevoeligheid. Ze bieden een uitstekende bescherming tegen chemische stoffen en micro-organismen. Latex handschoenen zijn populair in medische omgevingen vanwege hun comfort en tactiele gevoeligheid, waardoor ze geschikt zijn voor nauwkeurige procedures. Het is echter belangrijk op te merken dat sommige mensen een allergie kunnen hebben voor latex, wat kan leiden tot huidirritatie of andere allergische reacties. Wil je meer lezen over latex handschoenen dan verwijzen we graag naar onze latexcollectie.

Nitril handschoenen

Nitril handschoenen zijn gemaakt van synthetisch rubber en bieden een uitstekend alternatief voor mensen met een latexallergie. Ze zijn sterker dan latex handschoenen en bieden een betere weerstand tegen scheuren en perforaties. Nitril handschoenen zijn bestand tegen een breed scala aan chemicaliën en zijn daarom populair in laboratorium- en industriële omgevingen waar blootstelling aan verschillende chemische stoffen een risico vormt. Bovendien zijn ze ook zeer geschikt voor medisch gebruik vanwege hun hoge beschermingsniveau en comfort. Er zijn twee soorten nitril handschoenen. Te weten soft-nitrile en solid-nitrile en deze hebben verschillen die we hebben uitgelegd onder onze nitrilcollectie.

Vinyl handschoenen

Vinyl handschoenen zijn gemaakt van PVC (polyvinylchloride) en bieden een kosteneffectieve optie voor eenmalig gebruik. Ze zijn lichtgewicht, comfortabel en bieden een goede bescherming tegen contaminatie en chemicaliën, maar ze zijn over het algemeen minder elastisch en minder bestand tegen scheuren dan latex- en nitrilhandschoenen. Vinyl handschoenen worden vaak gebruikt in voedselverwerkende en schoonmaakomgevingen waar het risico op besmetting laag is en waar comfort en kostenefficiëntie belangrijke factoren zijn. Een uitgebreidere uitleg over Vinyl, vind je onder onze vinylcollectie.

Hoe gebruik je disposable handschoenen?

Het correct gebruik van disposable handschoenen is essentieel om de effectiviteit ervan te waarborgen en om het risico op contaminatie te minimaliseren. Hier zijn enkele belangrijke stappen om disposable handschoenen op de juiste manier te gebruiken:

Kies de juiste maat: Zorg ervoor dat de handschoenen goed passen om een goede bescherming en comfort te garanderen. Een te strakke pasvorm kan de bloedsomloop belemmeren, terwijl een te losse pasvorm het risico op scheuren of lekken vergroot. Onderstaand zullen we specifieker uitleggen hoe je de juiste maat bepaald.
Inspecteer de handschoenen: Controleer de handschoenen op eventuele scheuren, gaatjes of andere gebreken voordat u ze gebruikt. Beschadigde handschoenen bieden mogelijk niet de nodige bescherming en moeten worden weggegooid.
Was uw handen: Voordat u disposable handschoenen aantrekt, moet u uw handen grondig wassen met water en zeep om eventuele verontreinigingen te verwijderen. Droog uw handen goed af voordat u de handschoenen aantrekt.
Trek de handschoenen aan: Pak een handschoen bij de manchet en trek deze voorzichtig over uw hand. Zorg ervoor dat de handschoen goed aansluit en geen plooien of vouwen heeft die het comfort kunnen verminderen of de bescherming kunnen verminderen. Herhaal deze stap voor de andere hand.
Gebruik de handschoenen zoals voorgeschreven: Volg de voorschriften en richtlijnen voor het gebruik van handschoenen in uw specifieke werkomgeving. Vermijd het aanraken van je gezicht, haar of kleding tijdens het dragen van de handschoenen om contaminatie te voorkomen.
Verwijder de handschoenen veilig: Trek de handschoenen voorzichtig uit door de manchetten los te maken en deze binnenstebuiten te keren terwijl je ze uittrekt. Zorg ervoor dat u de buitenkant van de handschoenen niet aanraakt om besmetting te voorkomen.
Gooi de handschoenen weg: Nadat je de handschoenen hebt uitgetrokken, gooi je ze direct weg in een geschikte afvalcontainer. Raak geen andere oppervlakken aan voordat je je handen opnieuw wast om het risico op contaminatie te minimaliseren.

Welke maat handschoen past?

Het dragen van de juiste maat handschoenen is van groot belang omdat dit invloed heeft op de effectiviteit en op het comfort. Een goed passende handschoen biedt de maximale bescherming omdat deze goed om de hand heen sluit. Daardoor ontstaan er geen openingen waar bacteriën en andere schadelijke stoffen kunnen doordringen. Wanneer de handschoen te strak zit dan is het scheuren van de handschoen een groter risico. Daarnaast is het dragen van goed passende handschoenen essentieel voor het behoud van het tastgevoel en de behendigheid van de handen tijdens het werk. Handschoenen die te groot zijn, kunnen het moeilijk maken om voorwerpen vast te pakken, wat de efficiëntie en veiligheid van de gebruiker kan verminderen. Aan de andere kant kunnen te strakke handschoenen de bewegingsvrijheid beperken en ongemak veroorzaken, waardoor het werkplezier en de productiviteit afnemen. Het kiezen van de juiste maat handschoenen is daarom cruciaal om ervoor te zorgen dat ze effectief beschermen tegen gevaren en tegelijkertijd comfort bieden voor de gebruiker.


Wanneer welke handschoen gebruiken

We hebben al eerder benoemd dat het gebruik van handschoenen in veel verschillende branches gebeurt en elke branche heeft wel zijn eigen voorkeur voor handschoenen. Dit kan komen doordat er aan specifieke eisen moet worden voldaan wat betreft bescherming, maar kan ook te maken hebben met een kostenbesparing en de duur van het gebruik van de handschoenen. Bij Eurogloves zien we vaak dat de dezelfde handschoenen in een branche gebruikt worden. We zetten ze hieronder op een rijtje:

  • Beauty: Soft-Nitrile handschoenen
  • Medisch: Latex handschoenen en Soft-Nitrile handschoenen
  • Industrieel: Solid-Nitrile handschoenen en de Black Heavy Weight
  • Facilitair: Vinyl handschoenen, PE handschoenen, Soft-Nitrile handschoenen en Huishoudhandschoenen
  • Food: Soft-Nitrile handschoenen, Vinyl handschoenen en Huishoudhandschoenen

Dit lijstje geeft nog meerdere opties en is afhankelijk van de werkzaamheden, maar ook wel deels persoonlijke voorkeur.

Door het juiste type en de juiste maat disposable handschoenen te kiezen en ze op de juiste manier te gebruiken, kunt u uw handen effectief beschermen tegen contaminatie en het risico op infectie verminderen in verschillende werkomgevingen. Of u nu latex-, nitril- of vinyl handschoenen gebruikt, het naleven van de juiste procedures voor het gebruik van disposable handschoenen is van vitaal belang voor uw veiligheid en welzijn.